måndag 12 mars 2012

Barn i tredje person

Vissa personer tycker att orden hon och han inte skall få användas på barn då barnet därmed påstås få en felaktig bild av sin könsroll. Man har då hittat på ett eget ord.
Det finns ju i svenska språket redan könsneutrala ord för att benämna små personer i tredje person. Ordet barn är könsneutralt och benämningen i tredje person blir då det. Ordet tonåring är könsneutralt och benämningen i tredje person blir då den. Sedan är personen inte så liten längre utan borde få bestämma själv hur den skall benämnas.
Om man nu envisas med att hitta på ett nytt ord bör man i så fall välja ett ord som ligger mitt emellan hon och han. Bokstaven å är ett a med ett o över. Alltså bör det nya ordet i så fall bli hån. Sedan må föräldrar gärna håna sina egna barn eller flickor och pojkar hur mycket de vill. Jag kommer självklart även fortsättningsvis benämna mina barn och barnbarn som hon eller han, eller ännu hellre i tredje person med deras namn.
Arga gubben

1 kommentar:

  1. Du har så rätt pappa. Tycker att det är ett riktigt hån mot en människa ett plocka bort dess identitet som tillexempel kön hudfärg eller religion. Vad vi och våra barn fötts till skal vi lära dem att vara stolta över och inte förneka, och att lära dem att visa respekt inför de som är olika och annorlunda, det gör man inte genom att lossas att det inte finns.
    Jag är stolt över att få vara din dotter.
    Filippa

    SvaraRadera