fredag 5 april 2013

Vill vi, får vi jämföra kostnader?

Många gångar vill man jämföra kostnader som läggs på olika företeelser, för att i förlängningen om möjligt fördela kostnaderna/ resurserna på annat sätt. På 70-talet ville man jämföra kostnaderna som lades på resorna till månen med kostnaderna för att motverka världssvälten. Egentligen var man ute efter att omprioritera resurserna. Men man insåg inte att så olika företeelser drog så olika typer av resurser.
Däremot bör man kunna jämföra kostnader bättre om företeelserna som kostar pengar är mer näraliggande. I Sverige har vi ett antal företeelser som kallas vård. Dessa företeelser bör lättare kunna jämföras med varandra. Vi har äldrevården och vi har kriminalvården. I båda fallen har vi brukare, vi har anställd personal och vi har bostadsbyggnader och verksamhetslokaler.
Kan vi jämföra dessa företeelser?
Vad kostar en brukare per tidsenhet eller vårdtillfälle i respektive företeelse? Hur är personaltätheten per brukare? Vad får eller måste brukare och anhöriga själva hjälpa till med inom respektive företeelse? Kan man jämföra på andra sätt?
Kan riksdagens utredningstjänst eller annan statistik hjälpa oss att ta fram sådant jämförelsematerial?
 Åke Granqvist

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar